INGREDIENSER
- 250 g mel
- ¼ tsk hjortetakssalt
- 1 tsk kardemomme
- revet skal af 1 usprøjtet citron
- evt ½ vaniljestang eller 2 tsk vaniljesukker
- 1 æg str. l eller m
- 2 spsk cognac eller fløde
- 75 g sukker
- 75 g smør
- mindst 2½ dl jordnøddeolie eller mindst 250 g svinefedt til kogning
FREMGANGSMÅDE
Sigt mel, hjortetakssalt og kardemomme sammen. Skyl og tør citronskallen og riv den fint. Skrab kornene af vaniljestangen.
Pisk æg, cognac/fløde, sukker, revet citronskal og vaniljekorn lyst og luftigt. Gnid smørret ind i melet og ælt æggemassen i. Saml dejen, pak den ind og stil den i køleskabet i mindst 24 timer
Rul dejen tyndt ud og skær den i ca 3 cm brede strimler med en klejnespore eller en kniv. Skær strimlerne over på skrå i ca. 8 cm længde. Skær et snit på 4 cm i retning mellem de 2 spidser. Træk den ene spids gennem revnen, så siderne går en snoning.
Varm olien/fedtet op i en tykhudet gryde- når fedststoffer syder omkring en brødterning er det klar til brug.
Bag 3-4 klejner ad gangen. Vend dem, når de stiger op til overfladen og er lysebrunden. Lad dem dryppe af på et fedtsugende papir
Opbevar klejnerne i lufttæt dåse eller lukket plastpose. Klejner er lækrest, når de er forholdsvis nybagt, derfor er portionen kun på 250 g mel.
Æg, sukker, citron piskes sammen
Smøret gnides i melet
Melet æltes i
Stilles på køl i 24 timer
Gryde med olie varmes til ca 180 grader
Rulles ud ca 3 cm tykke
Skæres og vrides
Lægges på et stykke køkkensrulles. Og lægges i lufttæt skål.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar