torsdag den 2. oktober 2014

Fuldkornebrød med blåbær

INGREDIENSER

  • Det skal du bruge:
  • 1. Poolish fordej:
  • 4 dl koldt vand
  • 360 g Egeskovmølles Fuldkornsmel
  • 5 g gær
  • 2. Slutdej:
  • Den færdige poolish fordej
  • 10 g gær
  • 1 dl koldt vand
  • 40 g honning
  • 50 g smør eller margarine (stuetempereret)
  • 450 g Hvedemel
  • 2 1/2 tsk. havsalt (2 tsk. normalt salt)
  • 25-50 g frosne blåbær
  • Til formen:
  • 1/4 - 1/2 dl olie, gerne koldpresset olivenolie

FREMGANGSMÅDE


Poolish fordej:
1. Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt melet og rør rundt.
2. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den står i 3 timer ved stuetemperatur. 

Slutdej:
1. Opløs gæren i poolisj fordej. Tilsæt vand, honning, feddtstof, mel og salt.
2. Ælt dejen ved lav hastighed i ca. 5 min. Derefter kraftigt i ca. 5 min. til dejen er elastisk, smidig og skinnende.
3. Tilsæt de frosne blåbær under kratig æltning. ca. 20 sek.
4. Smør en stor form 25x35 cm med madolien. Læg dejen ned i formen og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hvile i 1 time ved stuetemperatur.
5. Rul dejen med et let tryk, langside mod langside.
6. Hæld dejen ud på et meldrysset bord (brug fuldkornsmel). Det er vigtigt, at luftboblerne i dejen ikke bliver forstyrret for meget, da det er meningen at brødet skal være grovporet. Skær dejen i to aflange stykker. Skru forsigtigt dejstykkerne og læg dem ned i smurte brødforme (1 1/2 liter). lad hæve, lunt og tildækket, i 1 time. 

Bagetid: Ca. 30 min. i en 250C forvarmet ovn (varmluft 230C) med en bageplade nederst i ovnen. Sæt brødene i ovnen og skru ned på 200-225C (varmluft 180-200C) og hæld samtidig 1/2 dl varmt vand på bradepanden i bunden af ovnen. Luk ovnen straks.
Efter 10 min bagning åbner du ovndøren i 5 sek. Efter 20 min. gentages dette. Afkøl brødene på en rist.

Fuldkornsmelen jeg bruger her er fra egeskovmølle, det koster 10 kr at blive medlem og så kan man købe frisk malet mel og der smager bare bedre.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar